preskoči na sadržaj

Osnovna škola Draškovec

 > Nastava  > Projekti
Projekti koji se provode u našoj školi

"Što mogu učiniti za tebe?"

 Osnovna škola Draškovec već drugu školsku godinu uspješno surađuje s Royalovom zakladom za međugeneracijsku solidarnost. Nizom uspješnih projekata koji se kontinuirano provode u našoj školi, povezuju se različite generacije - učenici i starije osobe iz zajednice. Cilj nam je stvoriti tradiciju suradnje sa starijim osobama i postati „Škola – prijatelj starijih“. 

 

 Novi projekt pod nazivom „Što mogu učiniti za tebe?“ započeo je uoči 1. listopada – Međunarodnog dana starijih osoba.

 

 Izložba fotografija "Treća mladost"

 Povodom Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost zajedno sa Zborom fotoreportera Hrvatske osmislila je i provela natječaj među profesionalnim fotoreporterima pod imenom "Treća mladost". Tema natječaja bila je starost i starenje, kako ju vide pojedinci, fotoreporteri okom svojih kamera. Stručni žiri je odabrao petnaest najboljih fotografija za „putujuću izložbu“.

 Budući da Osnovna škola Draškovec već tradicionalno njeguje suradnju sa starijim osobama iz zajednice, putujuća izložba stigla je do nas i postavljena je u školskom hodniku.

 Izložbu je postavio predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Igor Nobilo. Tom prilikom održao je predavanje i radionicu sa zainteresiranim učenicima. Na radionici se govorilo o povijesti fotografije, načinima fotografiranja, perspektivama te razlikama između umjetničke i novinske fotografije. Učenicima je na primjerima pojašnjeno kako prepoznati kvalitetnu fotografiju, a nisu izostali ni profesionalni savjeti za savršenu "fotku". Ti su savjeti posebno oduševili učenike iz školske novinarske skupine.

Prvonagrađena fotografija pod nazivom "Baka Ivka zvana Cura"

 Putujuću izložbu "Treća mladost" možete razgledati u razdoblju od 17. do 24. svibnja u prostorijama naše škole.

 

 Susret s predstavnicima Royalove zaklade

U petak, 17. svibnja, u prostorijama Osnovne škole Draškovec održao se radni sastanak i druženje s predstavnicima Royalove zaklade za međugeneracijsku solidarnost iz Zagreba.

 Osnovna škola Draškovec surađuje sa Zakladom kroz niz uspješnih projekata u kojima se nastoje povezati različite generacije, učenici i starije osobe iz naše zajednice. Podsjećamo vas da smo do sada provodili nagrađeni projekt "Lajkam starije" te primili pohvale za prijavljeni projekt "Nauči me, naučit ću te".

 

Valentinovska zabava - 15. veljače 2013.

 Pjesmom „Nek svud ljubav sja“ započela je zajednička proslava Valentinova Osnovne škole Draškovec sa starijim mještanima Draškovca i okolnih sela te Klubom Duga iz Preloga.

  U realizaciju su se uključili Prijetelji sv. Roka i udruga Tratinčice iz Hemuševca. Svakog gosta na ulazu Kulturno-vatrogasnog doma Draškovec dočekali su školski volonteri i uručili rukotvorinu koju su izadili. Podijeljeno je više od stotinjak srcolikih poklončića i brošura „Lajk za starije, za dane veselije!“. U prepunoj dvorani predstavljeni su projekti „Lajkam starije“ i „Osmijeh u duginim bojama“ za koje je škola dobila vrijedna priznanja i koji su uključivali realizaciju ovog susreta.

  Gradonačelnik Grada Preloga Dragutin Glavina svojim dolaskom i prigodnim govorom uveličao je cjelovečernju svečanost, a ravnateljica škole Margit Mirić zahvalila na sjajnom odazivu i svima poželjela ugodne trenutke pune plesa, lijepih riječi i glazbe. U kulturnom dijelu programa sudjelovali su učenici OŠ Draškovec uz pratnju svojih voditelja. Publiku su posebno razveselili mali folkloraši spletom međimurskih plesova i recitatori ljubavnih stihova. Svečanosti su prisustvovali i gosti iz Preloga - Zbor umirovljenika grada Preloga i mali humanitarci drugog razreda OŠ Prelog sa svojom razrednicom Silvijom Kosec koji su stigli u pratnji umirovljenika iz Doma za starije osobe Mesmar iz Preloga. Tri pjesnikinje počastile su prisutne svojim kajkavskim stihovima: gđe Bermanec i Novak iz Preloga te gđa Kvakan iz Draškovca. Zbor Prijatelja sv. Roka otpjevao je dvije pjesme i pokupio gromoglasan pljesak. Svi gosti dobili su ručno ušivane srcolike slike. Ugodno druženje nastavljeno je uz svirku draškovečkog banda, ples, slatke i slasne delicije.

UČITELJ KRUNOSLAV LAJTMAN ODLIČNO JE PRIPREMIO ŠKOLSKE TAMBURAŠE

 

UČENICE DRUGOG RAZREDA SA SVOJOM SU UČITELJICOM LJUBICOM KOVAČ PRIPREMILE PRIGODNE RECITACIJE

 

UŽIVALI SMO U PREDIVNO SROČENIM STIHOVIMA NAŠIH GOŠĆI

 

NIČEG NIJE NEDOSTAJALO, A TREBALO SE PRIPREMITI I ZA PLES KOJI JE USLIJEDIO

(Tekst i fotografije ustupila nam je novinarska skupina naše škole)

 

Svečano potpisivanje Povelje o suradnji

 Učenici naše škole pod vodstvom ravnateljice Margit Mirić prisustvovali su svečanom potpisivanju Povelje kojom je ovjenčana devetogodišnja suradnja između Osnovne škole Draškovec, Osnovne škole Serdahel i Hrvatske samouprave „Stipan Blažetin“ u Serdahelu.

 Potpisivanje povelje uveličali su studenti Zadarskog sveučilišta sa zanimljivim predavanjem o prirodnim ljepotama naše zemlje. U prostoru školske knjižnice, književnica i novinarka Timea Horvat predstavila je svoju novu knjigu te govorila o položaju gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj. Učenici naše škole čitali su pjesme mađarskog pjesnika hrvatskih korijena – Stipana Blažetina te prezentirali rezultate radionice koja se održala u Osnovnoj školi Draškovec povodom „Pomurskih književnih dana“.

 Druženje se nastavilo uz zajednički ručak te plesne i glazbene točke tamošnjih učenika.

 

Dobro se dobrim vraća

Volonterski rad u OŠ Draškovec nije novina. Sve je započelo 2006. godine kada su se draškovečki učenici odazvali natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva pod nazivom "Što možemo učiniti za svoju zajednicu – naš otisak srca." Učenica Marija Repalust s mentoricom Ivanom Beti je dobila tada priznanje za svoju inovativnu volontersku akciju i 10.000,00 kn za provedbu volonterske inicijative, tj. pripremu valentinovske fešte umirovljenicima i uređenje hemuševskog ribnjaka.

 Volonteri su bili marljivi i aktivni cijele školske godine, a njihovu radnu angažiranost prepoznao je i gradonačelnik Grada Preloga Dragutin Glavina koji ih je posjetio prilikom čišćenja ribnjaka i nagradio lijepim riječima i sokovima. Osmislili su i svoje ime - volonteri "Angels". Ove godine su volonteri ponovno zaživjeli svojim brojnim aktivnostima. Učenici petog i sedmog razreda, uz učiteljice Željku Štampar Zamuda i Ivanu Beti te ravnateljicu škole Margit Mirić, osmislili su brojne projekte. Njihov interes sada je usmjeren na Klub Duga iz Preloga. U rujnu su skupljali stari papir, a u listopadu su darovali članove Kluba zdravim kolačima, kukuruznim slanim pogačicama i voćem. Na travnatoj površini pokazivale su se vježbe istezanja u kojima su se izmjenjivali volonteri i članovi Kluba. Završetak druženja proveli su šetnjom gradom i branjem jesenskog lišća i kestenova.

 Sljedeća listopadska akcija "Angelsa" bila je u suradnji sa Socijalnom zadrugom Humana nova uz potporu Volonterskog ureda Međimurja, ČAKOM-a i CEDRA Čakovec. Radilo se o sakupljanju tekstilnih predmeta (odjeće, zavjesa, krevetnina, rukavica, kapa i ostalog). Akcija je imala odličan odaziv. U prosincu volonteri kreću s kreativnom božićnom radionicom, a za Valentinovo su već osmislili akciju pod imenom "Od srca srcu" u kojoj će u školi ugostiti članove Kluba Duga, osmisliti zajedničku plesnu točku i nastaviti druženje uz ples i smijeh.

(Katarina Škoda)

ŠKOLSKI OBROCI SVIMA 2021./2022.

           

                        

Priloženi dokumenti:
skolski obrok svima.docx

Projekt energetske obnove

Projekt " Energetska obnova zgrade Osnovne škole Draškovec na adresi Draškovićeva 47, Draškovec" sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“

DABAR

Školski jelovnik

Jelovnik za produženi boravak

Čitajte naš školski list

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 1. 2011.

Ukupno: 137908
Ovaj tjedan: 9
CMS za škole logo
Osnovna škola Draškovec / Draškovićeva 47, HR-40325 Draškovec / os-draskovec.skole.hr / ured@os-draskovec.skole.hr
preskoči na navigaciju