preskoči na sadržaj

Osnovna škola Draškovec

 > Naslovnica
Vijesti

Svečano obilježen završetak radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Draškovec

Autor: Margit Mirić, 15. 12. 2020.

Nakon izgradnje sportske dvorane i obnove krovišta, radovima na energetskoj obnovi školske zgrade nastavljeno je poboljšavanje uvjeta za rad. Završetak sveukupnih radova svečano je obilježen 9. prosinca 2020., u prostoru škole koja ovih dana odiše posebnom toplinom – ne samo zbog energetske obnove, već i zbog pomno postavljenih božićnih dekoracija i dječjih ukrasa.

"Radovi energetske obnove obuhvatili su rekonstrukciju kompletne vanjske ovojnice, odnosno toplinske izolacije, rekonstrukciju stropa prema tavanu, podova u učionicama, kao i rekonstrukciju kosog krova te zamjenu stolarije. Ugradila se rampa za pristup osoba s invaliditetom te dva visokoefikasna kondenzacijska cirkulacijska uređaja ukupne snage 200 kW, spremnik potrošne tople vode volumena 300 litara i zamijenjena je kompletna opća rasvjeta na objektu novim LED svjetiljkama", pojasnio je Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije.

(fotografija i izjava direktora A. Višnjića preuzete su s internetske stranice Međimurske županije)

Ravnateljica Margit Mirić obratila se prisutnim gostima te istaknula kako su brzo proletjele dvije godine kada se s velikom radošću dočekalo otvorenje školske sportske dvorane, a time ujedno započelo osuvremenjivanje škole – bisera Draškovca koji se ponosno ističe pored crkve i dječjeg vrtića, a čija izgradnja datira iz davne 1928. godine. Svečano potpisivanje Ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi školske zgrade održano je 13. ožujka ove godine, a već u svibnju radovi su bili u punom zamahu. Inspiraciju za riječi kojima je popratila primopredaju i završetak ove značajne obnove, ravnateljica Mirić pronašla je u toplim pričama o temeljnim ljudskim vrijednostima sakupljenima u zbirci Siniše Glavaševića „Priče iz Vukovara“ kojima se prisjećamo nesretnog rušenja, razaranja, ali kojima možemo slaviti obnovu i gradnju. Citirala je retke koji su joj se, kako je pojasnila, posebno urezali u pamćenje:

„…djeca su budućnost, ona su nada u bolje sutra, vjera da će ono što slijedi zaštititi starost. Kad čovjek ima djecu, onda je sve bolje, jer kad vas svi napuste, opet vam ostaju vaša djeca. Sve to pak povećava vašu odgovornost jer, ako želite bolju budućnost, onda morate svim silama nastojati da tome i sami pridonesete.“

Nadalje, ravnateljica je napomenula da je Osnovna škola Draškovec svjedok upravo tog doprinosa - ulaganja koje je poboljšalo učenički standard, uvjete rada i boravka u školi.

„Ovo naše malo Međimurje, i u ovim izazovnim vremenima, primjer je dobre prakse za Hrvatsku u kapitalnim ulaganjima, financiranju udžbenika i prijevozu učenika. Zahvaljujem Međimurskoj županiji na dodatnoj financijskoj podršci pri zamjeni krovišta te Gradu Prelogu na bezrezervnoj podršci i pomoći kod realizacije unutarnjih radova. Osnovna škola Draškovec drugi je dom za 95 učenika i 30 djelatnika u čije vam ime također zahvaljujem. Ovom obnovom naša je školska zgrada postala najljepši, kako bi naše bake rekle, „cukorpikslin“ na svijetu. Za vas mlađe koji se ne sjećaju ovog izraza, radi se o ukrasnoj posudi za šećer s kojom se sada može usporediti ova ljepotica“, izjavila je ravnateljica Mirić na sebi svojstven, topao i dirljiv način.

(fotografija i izjava župana M. Posavca preuzete su s internetske stranice Međimurske županije)

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je kako je ukupna vrijednost projekta obnove Osnovne škole Draškovec iznosila 3.240.897,85 kuna, od čega su 2.558.529,19 kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak osigurala Međimurska županija: „Izrazito sam zadovoljan što smo uspješno priveli kraju i drugi ciklus provedbe energetskih obnova škola. Međimurska županija kontinuirano ulaže u kvalitetnije obrazovanje, a time dajemo podršku svima onima koji pomiču granice u obrazovanju i postižu dobre rezultate.“

Naša učenica trećeg razreda, Tonka Križaj, pjesmicom je opisala svoje oduševljenje obnovom škole te na taj način u ime svih učenika zahvalila onima koji su bili uključeni u osiguravanje boljih uvjeta za rad i koji su zaslužni za poseban smiješak na dječjem licu.

Ja sam Tonka,
u Draškovcu živim,
novim stvarima u mjestu neprestano se divim.

U prvom razredu,
već prvog školskog dana,
iznenadila me
velika sportska dvorana.

Treći razred
kad sam bila,
stara škola
zasjala je kao vila.

Novi prozori
pa krov
i zidovi u drugoj boji,
novo ruho
baš joj lijepo stoji.

Kroz nju sad jure
generacije nove
koje imaju puno
drugačije snove.

U boljim uvjetima
te će snove sniti
i uspjeh će zato
bolji biti.

Za obnovljenu školicu
svima puno hvala,
čuvat će je i maziti
djeca velika i mala!
Projekt energetske obnove

Projekt " Energetska obnova zgrade Osnovne škole Draškovec na adresi Draškovićeva 47, Draškovec" sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“

DABAR

Školski jelovnik

Jelovnik za produženi boravak

Čitajte naš školski list

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 1. 2011.

Ukupno: 121547
Ovaj tjedan: 22
CMS za škole logo
Osnovna škola Draškovec / Draškovićeva 47, HR-40325 Draškovec / os-draskovec.skole.hr / ured@os-draskovec.skole.hr
preskoči na navigaciju